Hieronder staat een oplijsting van de doelgroep voor logopedie, alsook de locaties waar de logopedie kan doorgaan. Mijn aanbod en specialisaties staan telkens meer uitgelegd en gespecifieerd.
Er wordt steeds met een persoonlijke aanpak gewerkt zodat de therapie op de noden van de cliënt is afgestemd.
In de praktijk: de logopedie kan doorgaan in de praktijk in Ommegangstraat 41, 8550 Zwevegem.
Op school: bij kleuters kan de logopedie tijdens de schooluren doorgaan. Bij kinderen van de lagere en middelbare school is dit doorgaans niet toegelaten. De logopedie kan dan tijdens de middagpauze of na school gegeven worden.
Online: sedert Covid-19 wordt logopedie ook online terugbetaald, dit heet telelogopedie. In samenspraak kan dit ingezet worden indien de cliënt voor een langere tijd in het buitenland is, of wegens omstandigheden niet naar de praktijk kan komen.
Aan huis: in uitzonderlijke gevallen wordt logopedie ook aan huis gegeven. Er wordt dan wel een kilometervergoeding aangerekend.
Fonologisch: soms verwisselt een kind consequent een bepaalde klank door een andere klank. Dan spreken we over een fonologische articulatiestoornis. Door middel van minimale woordparen en de positie van de klank in de mond wordt het verschil hierbij duidelijk gemaakt. Ook dit wordt ingeoefend tot de correcte klanken in de spontane spraak worden gebruikt.
Bij rekenstoornissen is er sprake van moeilijkheden bij specifieke rekenvaardigheden. Dyscalculie is een stoornis die wordt gekenmerkt door een hardnekkig probleem met het aanleren en vlot/accuraat oproepen/toepassen van reken- en wiskundevaardigheden.
Dysfasie:
Er is sprake van dysfasie wanneer er ernstige expressieve en/of receptieve taalstoornissen zijn, die hardnekkig blijven voortduren na de vijfde verjaardag en die ernstig interfereren met de sociale communicatie en /of dagelijkse activiteiten die mondelinge taal vereisen. De taalstoornis is niet het gevolg van een pervasieve ontwikkelingsstoornis, een gehoorstoornis (> 40 dB verlies aan beste oor).

In 2023 volgde ik de opleiding Spreken Met Ondersteuning van Gebaren (SMOG) via de organisatie Gezin en Handicap. SMOG kan ik gebruiken in de therapie met een cliënt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de omgeving van de cliënt op een correcte manier kan communiceren met de hulpbehoevende persoon. Daarom bied ik ook begeleiding en ondersteuning aan
SMOG is er voor iedereen die kan horen, maar een probleem heeft om taal te begrijpen of te gebruiken. Het is dus voor alle personen met een communicatieve beperking. De SMOG-gebaren helpen personen met een verstandelijke handicap om vlotter te communiceren, maar ook mensen met autisme, of mensen met spraak- en taalontwikkelingsstoornissen, neuro-motorische stoornissen of auditieve beperkingen. De laatste jaren is SMOG ook in opmars bij anderstalige nieuwkomers en in kinderdagverblijven en kleuterscholen. Meer informatie is terug te vinden op de website: Leer SMOG, Spreken met Ondersteuning van Gebaren | SMOG.

In 2024 volgde ik de opleiding Typ10 om typlessen aan te bieden op maat. Deze speelse manier wordt gebruikt om blind te leren typen met tien vingers.
Blind leren typen is een onmisbare vaardigheid geworden. Typ10 is een typmethode die rekening houdt met het individueel leervermogen van élk kind:
- Voor kinderen met (fijn)motorische of psychomotorische uitdagingen zoals DCD/ dyspraxie en die soms last kunnen hebben van faalangst tijdens het leerproces.
- Voor kinderen die een grote behoefte hebben aan structuur zoals kinderen met ASS of AD(H)D.
- Voor kinderen met dyslexie die vaak op een andere manier (neurodivers) leren.
- Maar niet uitsluitend! Deze methode kan voor iedereen gebruikt worden.
Met deze tips geef je de kinderen de ondersteuning en het zelfvertrouwen dat ze nodig hebben!
De lessenreeks bestaat uit 10 lessen van 1 uur die individueel of in een kleine groep worden aangeboden. Inclusief begeleiding en ondersteuning op maat, een werkboek, en een online account om te oefenen voor 2 jaar.
Meer informatie is terug te vinden op de website: Blind leren typen – Typ10.